آرامگاه خیام نیشابوری،آرامگاه خیام در نیشابور،آرامگاه خیام+معماری،آرامگاه خیام نیشابوری،ارامگاه خیام در کجاست
خیام نیشابوری یک ریاضیدان شاخص در طول عمر خود بود.
جالب است بدانید که عمر خیام نیشابوری در قرن 5 هجری در شهر نیشابور چشم به جهان گشود. فقه را در میان سالی در محضر امام موفق نیشابوری یادگرفت. حدیث، تفسیر، فلسفه، حکمت و ستارهشناسی را نیز آموخت. برخی نوشتهاند که او فلسفه را مستقیماً از زبان یونانی فراگرفته است. در واقع خیام نیشابوری در حدود ۴۴۹ تحت حمایت و پشتیبانی ابوطاهر، قاضیالقضات سمرقند، کتابی درباره ی معادله های درجه ی سوم به زبان عربی نوشت تحت عنوان “رساله فی البراهین علی مسائل الجبر و المقابله” و چون با نظامالملک طوسی رابطه ای خوب داشته است، این کتاب را پس از نگارش به خواجه تقدیم نموده است. بعد از این دوران خیام به دعوت سلطان جلالالدین ملک شاه سلجوقی و وزیرش نظام الملک به اصفهان رهسپار می شود تا سرپرستی رصدخانه ی اصفهان را برعهده بگیرد.بهتر است بدانید که خیام نیشابوری 18 سال در آن جا اقامت می گزیند. به مدیریت او زیج ملکشاهی تهیه میشود و در همین سال ها (حدود ۴۵۸) طرح اصلاح تقویم را تنظیم می نماید. لازم به ذکر است که تقویم جلالی را تدوین کرد که به نام جلالالدین ملکشاه معروف ومشهوراست، ولی بعد از مرگ ملکشاه کاربستی نیافت.
در این دوران خیام به عنوان اختربین در دربار خدمت می نمود هرچند به اختربینی اعتقادی نداشت. در همین سالها (۴۵۶) با اهمیت ترین و تأثیرگذارترین اثر ریاضی خود را تحت عنوان “رساله فی شرح مااشکل من مصادرات اقلیدس” را می نگارد و در آن خطوط موازی و نظریه ی نسبت ها را گسترش میدهد. همچنین بیان میشود که خیام هنگامی که سلطان سنجر، پسر ملک شاه در کودکی به آبله گرفتار بوده وی را درمان کرده است. پس از فوت ملکشاه و کشته شدن نظامالملک، خیام نیشابوری مورد کم لطفی قرار گرفت و کمک مالی به رصدخانه قطع گردید پس از سال ۴۷۹ اصفهان را به قصد اقامت در مرو که به عنوان پایتخت جدید سلجوقیان انتخاب گشته بود، ترک نمود. احتمالا در آنجا میزان الحکم و قسطاس المستقیم را به نگارش درآورد. رساله مشکلات الحساب (مسائلی در حساب) احتمالا در همین سال ها به رشته تحریر درآمده است. غلامحسین مراقبی گفته است که خیام در زندگی زن نگرفت وازدواج نکرده است. مرگ خیام را در بین سالهای ۵۱۷-۵۲۰ هجری میدانند که در نیشابور اتفاق افتاد. گروهی از تذکره نویسان نیز وفات وی را ۵۱۶ نگاشته اند، ولی بعد از بررسی های لازم مشخص گشته که تاریخ وفات او سال ۵۱۷ بوده است. بهتر است بدانید که مقبره خیام نیشابوری هم اکنون در شهر نیشابور، در باغی که آرامگاه امامزاده محروق در آن واقع میباشد، واقع شده است.
لازم به ذکر است که زبان خیام نیشابوری در شعر طبیعی و ساده و از تکلف به دور می باشد و در شعر پیرو و دنبال کننده کسی نمی باشد. وانگهی هدف خیام از سرودن رباعی شاعری به معنی متعارف نبوده است بلکه به واسطه ی داشتن استعداد شاعری نکته بینی های فلسفی خود را در قالب شعر بیان می نموده است .بهتر است بدانید که در جهان خیام به عنوان یک شاعر، ریاضیدان و اخترشناس مشهور و معروف شدهاست. در واقع هرچند که اوج شناخت جهان از خیام را میتوان پس از ترجمه شعرهای وی به وسیله ادوارد فیتزجرالد دانست. این در حالی است که بسیاری از پژوهشگران شماری از شعرهای ترجمهشده به وسیله فیتزجرالد را سروده خیام نمیدانند و این خود سبب تفاوتهایی در شناخت خیام در نگاه ایرانیها و غربیها شده است. بدنیست بدانید که اثرات خیام بر ادبیات غرب از مارک تواین تا تی. اس الیوت او را به نماد فلسفه شرق و شاعر محبوب روشنفکران جهان تبدیل گشته است.
به خاطر داشته باشید که شعر خیام، در قالب رباعی، شعری کوتاه، ساده و به دور از هنرنمایی های فضل فروشانه و در عین حال حاوی معانی پر مغز فلسفی و حاصل اندیشه هوشمندانه متفکری بزرگ در مقابل اسرار عظیم خلفت می باشد.. التبه تعداد واقعی رباعیات خیام را حدود 70 شمرده اند، در حالی که بیش از چند هزار رباعی به او نسبت داده می شود. جالب است بدانید که در دنیای ادب و هنر بیرون از مرزها، به ویژه در جهان انگلیسی زبان، خیام معروف ترین شاعر ایرانی می باشد که شهرتش از محافل علمی و ادبی بسیار فراتر رفته است.در واقع این معروفیت مرهون ترجمه رباعیات او به وسیله ادوارد فیتز جرالد شاعر انگلیسی است. اوست، که در قرن 19 میلادی، تفکرات بزرگ فیلسوف و شاعر را به جهانیان شناساند و موجب توجه همگان به این اعجوبه علم و هنر شد.
امیدواریم اشعار پر مغز و دلنشین خیام نیشابوری را بخوانید و لذت کافی را ببرید.
مطالب مرتبط:
آرامگاه حافظ
آرامگاه سعدی
آرامگاه خواجوی کرمانی
آرامگاه فردوسی
:: بازدید از این مطلب : 619
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0